Soorten mondmaskers FFP en IR uitleg

Soorten mondkapjes en de verschillen

Chirurgische of PBM industriële maskers zijn ontworpen om deeltjes in de lucht te filteren. De drager is ook beschermd tegen micro-organismen. De standaardmaskers die in de industrie worden gebruikt, zijn dezelfde als FFP. In wetgeving en normen is dit nationaal en in Europa vastgelegd.

Wat zijn chirurgische maskers en FFP2-maskers?

Chirurgische maskers lijken erg op blauwe of witte (niet-medische) maskers die je in winkels als Etos en Kruidvat kunt kopen. Chirurgische maskers die door verpleeghuispersoneel worden gebruikt, hebben meestal een waterafstotende coating en bestaan ​​in totaal uit drie lagen. Het masker mag niet dicht bij het gezicht zitten en bevat geen filter.

Er zijn verschillende maskers op de markt, lees hier meer over de verschillen.

FFP maskers

Dit in tegenstelling tot FFP-maskers, die gedeeltelijk bescherming bieden vanwege hun huid afdichtende vorm. Het kan worden voorkomen door deeltjes in te ademen, inclusief micro-organismen die via druppeltjes of druppeltjes worden overgedragen. De uitgeademde deeltjes drogen uit en worden kleiner. Om inademing van kleinere en drogere deeltjes te voorkomen, moet het masker de kleinere deeltjes blokkeren.

I, II en IIR maskers

Dit is de reden voor de asymmetrie van bescherming tussen uitademing en inademing. In vergelijking met gewone maskers lekken de randen van chirurgische maskers meer. De Europese norm EN14683 definieert drie soorten gecertificeerde chirurgische maskers: I, II en IIR. De norm schrijft voor dat patiënten minimaal type I maskers moeten gebruiken en dat medewerkers minimaal type II of IIR moeten gebruiken.

Volgens bronnen geven FFP2 en IIR maskers voldoende bescherming tegen Corona 

  • Chirurgisch mondmasker (type IIR, niet-vocht doorlatend) minimaal 98% bescherming. CE-markering en NEN-EN 14683
  • Ademhalingsbeschermingsmasker (FFP1, FFP2, FFP3) minimaal 95% bescherming. CE-markering en NEN-EN149
Scroll naar top